Alegerea unui sortiment de cafea boabe pentru vending nu este intotdeauna o treaba usoara deoarece fiecare operator de vending isi doreste sa ofere clientilor sai cele mai bune produse. O cafea boabe buna iti poate creste afacerea si poate fideliza clientii.
In randurile urmatoare vom discuta despre cum poti sa alegi un sortimente de cafea boabe pentru vending in functie de locatia aleasa dar si de bauturile pe care aparatul tau le poate prepara. Pe langa acestea, vom vedea si cum influenteaza gradul de prajire al boabelor gustul final al bauturii preparate.
Haideti sa vedem care sunt top 5 cele mai bune sortimente de cafea boabe pentru vending, unde le puteti gasi la preturi avantajoase si cum trebuie sa dozati cantitatea de cafea folosita in functie de sortimentul ales.
Cum sa alegi o cafea boabe pentru vending?
Sectorul de vending este unul foarte competitiv, fapt pentru care trebuie sa va straduiti sa oferiti clientilor o cafea buna, gustoasa si aromata pentru a va asigura ca vor fi clientii vostri fideli iar afacerea voastra va prospera. Pentru a putea face acest lucru este esential sa folositi in aparatul de vending o cafea boabe buna si sa dozati corect cantitatea de cafea folosita pentru fiecare bautura.
Selectarea unui sortiment de cafea boabe pentru vending poate fi un proces destul de greu mai ales daca nu cunoasteti foarte bine diferentele de gust date de prajirea boabelor sau de raportul dintre Robusta si Arabica. Pentru a va asigura ca o sa cumparati o cafea boabe buna este recomandat sa cumparati doar din magazinele de specialitate precum coffeepoint.ro pentru ca acestia furnizeaza doar produse din gama profesioanala, recomandate pentru automatele de vending.
Totusi, pentru a va asigura ca o sa cumparati cafeaua care trebuie este necesar sa luati in considerare 3 factori:
- Raportul dintre boabele Robusta si cele de origine Arabica
- Gradul de prajire al boabelor de cafea
- Calitatea boabelor de cafea

Intotdeauna sa cumparati cafea din gama profesionala pentru a o folosi in aparatul vostru de vending pentru ca, de cele mai multe ori, acestea sunt special prajite pentru espresso si sunt perfecte si pentru bauturile ce contin lapte precum cappuccino sau latte.
Cafea boabe Arabica vs. cafea boabe Robusta
Cafeaua Arabica este cel mai cultivat si popular tip de cafea din lume, obtinuta din boabele plantei Coffea arabica. Acest sortiment de cafea este cultivat in zonele muntoase de sud-vest ale Etiopiei, in America de Sud si in America Centrala iar cel mai mare producator de Arabica este Brazilia.
Gustul cafelei Arabica este unul usor dulceag, cu note de ciocolata, caramel, nuci sau fructe si de cele mai multe ori, blendurile 100% Arabica nu necesita un adaos de zahar dupa preparare. Aciditatea cafelei este una scazuta, gustul de amar este putin sesizabil iar notele dulci vor iesi la suprafata.
Boabele de cafea Robusta sunt cultivate, cu precadere, in regiunile Asiei de Sud Est, Indonezia dar si in Africa. Spre deosebire de Arabica, cafeaua Robusta are un continut mai mare de cofeina iar gustul amar al cafelei este mult mai intens.
Cafeaua Robusta are un continut mai scazut de zahar spre deosebire de Arabica insa sunt foarte multe persoane care apreciaza gustul amar, aciditatea mare si continutul mare de cofeina al boabelor Robusta.
Alegerea cafelei in functie de gradul de prajire
Pentru fiecare sortiment de cafea boabe achizitionat din magazinul coffeepoint.ro veti gasi pe ambalaj gradul de prajire al cafelei, tipul boabelor folosite si notele boabelor.
Intensitatea prajirii boabelor de cafea determina gustul final al bauturilor iar astfel o cafea bine prajita va avea un gust intens amarui iar o cafea prajita mediu prajita va avea un gust dulceag, cu note de ciocolata sau caramel.
O prajire usoara a boabelor va oferi o aciditate usoara iar continutul de cofeina este ridicat. De cele mai multe ori, blendurile de cafea folosite in aparatele de vending au boabele prajite intens si contin un mix de boabe Arabica si Robusta.
Boabele de cafea prajite intens sunt folosite pentru espresso insa pot fi folosite si pentru bauturile cu lapte precum latte, macchiato, cappuccino. Acest tip de prajire ofera cremozitate ridicata bauturii, cosistenta, corpolenta si o aroma intensa.

Top 5 sortimente de cafea boabe pentru vending:
In cele ce urmeaza veti regasi cele mai potrivite sortimente de cafea boabe ce pot fi folosite in aparatele de vending. Ordinea este pur aleatorie si este indicat sa testati mai multe sortimente de cafea in aparatul vostru de vending pentru a vedea care este cea mai apreciata de catre clientii vostri.
Lavazza Gusto Forte este unul din cele mai apreciate tipuri de cafea pentru aparatele de vending deoarece are in componenta 100% boabe de cafea Robusta. Acest fapt ofera cafelei un gust intens, amarui, cu un continut ridicat de cofeina insa se potriveste foarte bine si pentru bauturile ce contin lapte.
Gusto Forte vine ambalata in pungi de 1 kg, se vinde la bax si este foarte apreciata de catre clienti. Espresso-ul are un gust intensitate 10/10, are o cremozitate ridicata, gust corpolent si aroma puternica.
Doncafe Espresso Intense este o cafea ideala pentru orice tip de bautura si este perfecta pentru vending atat datorita pretului cat si a aromei. Acest sortiment are o prajire medie, perfecta pentru espresso si pentru bauturile cu lapte. Are note de ciocolata neagra si condimente iar intensitatea este de 4.5/5.
Lavazza Super Crema are o componenta de 60% boabe de cafea Arabica si 40% boabe de cafea Robusta ce ofera un strat consistent de crema, aroma intensa si gust echilibrat. Acest sortiment de cafea boabe este recomandat pentru aparatele de vending deoarece are un nivel mediu de prajire si este potrivit atat pentru espresso cat si pentru bauturile cu lapte.
Lavazza Gusto Pieno este un alt sortiment de cafea de la Lavazza care este foarte apreciat in sectorul de vending. Are un pret accesibil iar pentru un shot de espresso trebuie sa folositi 7 grame de cafea proaspat macinata. Continutul de cofeina este 8/10 iar intensitatea este de 9/10 ceea ce o face potrivita atat pentru bauturile negre (espresso, cafea lunga) cat si pentru cele cu lapte.
Carraro Globo Marrone are un continut de 15% boabe Arabica si 85% boabe Robusta si este recomandata atat pentru vending cat si pentru domeniul HoReCa. Acest tip de cafea ofera bauturilor o cremozitate ridicata, o aroma intensa dar in acelasi timp, un gust echilibrat. Poate fi folosita atat pentru espresso cat si pentru bauturile cu lapte. Nivelul de prajire al boabelor este mediu si este indicat sa dozati cafeaua asa cum recomanda producatorii pentru a oferi cel mai bun gust bauturilor preparate de aparat.