Consumul de sarmale în perioada postului poate fi o alegere bună pentru cei care respectă tradițiile religioase și evită consumul de carne. Sarmalele de post sunt, în general, preparate cu legume și orez și nu conțin carne sau alte produse de origine animală.
Pentru a reduce conținutul de grăsimi și a face sarmalele mai sănătoase, se pot utiliza legume cu conținut scăzut de grăsimi, cum ar fi ciupercile sau varza, în loc de carne. De asemenea, orezul integral poate fi o opțiune mai sănătoasă decât orezul alb obișnuit.
Consumul de sarmale poate avea mai multe beneficii pentru sănătate, atât timp cât acestea sunt pregătite într-un mod sănătos și echilibrat. Un beneficiu al consumului de sarmale este că acestea pot fi o sursă bună de carbohidrați și proteine, care sunt esențiale pentru energie și funcționarea organismului. De asemenea, sarmalele pot fi o sursă bună de fibre, care ajută la menținerea sănătății digestive și la controlul greutății corporale.
De asemenea, ingredientele utilizate în sarmale, cum ar fi legumele și orezul, pot fi o sursă bună de vitamine și minerale, precum vitamina C, vitamina K, potasiu și magneziu. Aceste substanțe nutritive sunt importante pentru funcționarea normală a organismului și pentru menținerea unei stări de sănătate bune.
În general, consumul moderat de sarmale pregătite într-un mod sănătos și echilibrat poate aduce beneficii pentru sănătate, precum furnizarea de energie și nutrienți esențiali și menținerea sănătății digestive și a greutății corporale.
Suntem în Postul Paștelui, este cel mai lung și aspru post din an.În 2023, Paștele ortodox și Paștele catolic nu vor coincide, ca dată. Paștele se sărbătorește, de regulă, la date diferite față de cel catolic. Au fost și excepții, în unii ani când datele au coincis.
Pentru creștinii ortodocși Postul Paștelui a început în 2023 pe 27 februarie și se încheie pe 15 aprilie.
La catolici, Postul Mare ține din 22 februarie până pe 8 aprilie.
Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este influențată de echinocțiul de primăvară (dată fixă) și de luna plină (dată variabilă). Astfel, data Paștelui se schimbă de la an la an.
Când pică Paştele Ortodox în 2023
Paște 2023 – 16 aprilie
Când pică Paştele Catolic în 2023
Paște 2023 – 9 aprilie
Lăsatul Secului de Carne pentru intrarea în Postul Paștelui, a fost pe 19 februarie 2023.
În popor, Postul Paștelui mai este denumit și Postul Mare. Acest post durează de obicei patruzeci de zile, la care se adaugă săptămâna Patimilor. Totodată, este cel mai lung și strict post ținut de creștinii ortodocși.
Motivul principal al postirii în Postul Paștelui era pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paști și să intre în biserică. Însă, Postul Paștelui a devenit absolut firesc o perioadă de pregătire spirituală pentru toți creștinii, pentru a sărbători Învierea Domnului Iisus Hristos.
Postul reprezintă reţinerea totală de la anumite alimente şi băuturi în scop religios. De asemenea, creştinii trebuie să se reţină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoţit de postul sufletesc.
În Postul Mare creştinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunţarea la alimentele de provenienţă animalice. Mai mult, aceştia trebuie să se înalte sufleteşte prin rugăciune alături de fapte bune, spun preoții.