AEP a elaborat și a lansat în dezbatere publică proiectul de hotărâre pentru aprobarea modelului declaraţiei de acceptare a candidaturii, a modelului listei de candidaţi, a modelului cererii de admitere a candidaturii independente, a modelului cererii de renunţare la candidatură şi a modelului certificatului doveditor al alegerii, care vor fi folosite la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2024.
Alegerile europarlamentare au loc odată la cinci ani.
Fiecare țară membră UE are un număr fix de deputați: de la șase, pentru state mici, cum sunt Luxemburg, Malta, Cipru, la 96 – cum este cazul Germaniei, cel mai mare stat membru.

România este reprezentată de 33 de membri în Parlamentul European.
Conform legislației europene, toate țările trebuie să utilizeze un sistem de vot care să asigure o reprezentare proporțională, ceea ce înseamnă că numărul de deputați aleși de la fiecare partid politic depinde de numărul de voturi obținut de partid.
România folosește un sistem de liste închise, care nu permite modificarea numărului de ordine al candidaților pe listă.
Cine poate candida?
Persoanele care au împlinit vârsta de 23 de ani, au drept de vot și figurează pe listele unui partid politic, ale unei organizaţii a cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, unei alianţe politice, alianţe electorale ori ca independent.
Lista completă a candidaților este publicată pe pagina Biroului Electoral Central (constituit cu aproximativ 3 luni înainte de data alegerilor europene).
Care este pragul electoral?
Pragul electoral reprezintă 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional.
Candidaţilor independenţi li se pot atribui mandate dacă au obţinut, fiecare în parte, un număr de voturi valabil exprimate cel puţin egal cu coeficientul electoral naţional.
Mai multe detalii în cotidianul Observ NEWS
Urmărește observnews.ro și pe Google News