
Miedul sau băutura din miere are o tradiţie mai veche şi decât cea a vinului.
Numită adesea „nectarul zeilor” sau „băutura zeilor”, această licoare-minune este cu adevărat o băutură de legendă. Dacă vinul, cidrul sau berea au propriile lor poveşti, miedul, cunoscut şi sub numele de mied dacic, vine cu legende de mii de ani şi astăzi, pentru cele mai sofisticate mese. Vinul obţinut cu măiestrie din miere naturală îl poartă pe cel care degustă în vremuri îndepărtate, oferindu-i o experienţă culinară desăvârşită. Este numit astfel deoarece strămoşii noştri dacii, şi mai apoi daco-romanii, l-au ridicat la rang de elixir al tinereţii.
Deşi vorbim despre o băutură care conţine alcool, nu putem omite, pe lângă gust, mixul de vitamine care face din mied un aliment special. Obţinut din miere pură printr-un proces de maturare, miedul abundă în ingrediente naturale, de calitate superioară. Însă la fel cum vinul clasic nu se rezumă doar la strugurii din care este produs, ci este caracterizat de diverse note florale şi fructate, tot aşa şi miedul este o bucurie a gustului prin aromele sale unice.
Ca într-o defilare a sortimentelor din vechime, aduse până în zilele noastre, primul care deschide degustarea este miedul cavalerului. Întocmai ca o călătorie în era medievală care ne-a fascinat cu istorii despre cavaleri şi domniţe, acest mied demidulce completează perfect felurile uşoare de mâncare precum peştele sau o delicioasă porţie de paste. Un tonic apicol şi o băutură relaxantă care ne aminteşte de mesele îmbelşugate din castelele de odinioară.
Miedul cavalerului îşi surprinde oaspeţii şi cu o variantă unde mierea de pădure este ingredientul principal. Culoarea închisă, spre roşu, alături de aroma intensă, îl transformă într-un răsfăţ autentic. Nici miedul domniţei cu cireşe nu se lasă mai prejos şi cucereşte prin dulceaţă, gust foarte plăcut, cu note de fructe. Fiecare sortiment, mai simplu sau complex, vine să completeze povestea miedului – o băutură cu un caracter aparte. La o cină specială, oferit drept cadou sau servit pur şi simplu ca atare, miedul continuă să încânte papilele gustative ale celor care îl încearcă indiferent de timp.